Return to site

Tips Terbaik dalam Menguruskan 

Pinjaman Kereta

Uruskan Kewangan Anda dengan Bijak

· Personal Finance

Kebanyakan kenderaan mudah kehilangan nilai daripada memperolehnya melainkan ianya adalah kereta klasik. Maka, tindakan mengambil pinjaman bagi membeli kereta mungkin mempunyai kesan kewangan yang besar. Sebelum membeli kereta baharu, luangkan masa untuk mempertimbangkan semua pilihan anda untuk pinjaman kereta.

Berikut adalah beberapa tips untuk membantu anda menguruskan pinjaman kereta dengan berkesan:

broken image

1. Tentukan nilai bajet yang ingin dibelanjakan untuk kereta

Sebelum melakukan apa-apa transaksi kewangan, amatlah penting untuk bertanyakan diri sendiri jumlah yang ingin dibelanjakan untuk kereta. Pakar mengatakan bahawa mempelajari cara membuat anggaran bulanan adalah rahsia untuk membeli kereta baru tanpa membuat pembayaran lebih dari bajet yang anda inginkan. Walaupun menggunakan kalkulator kemampuan kereta, anda perlu mengetahui anggaran bulanan anda. Kebanyakan orang tidak menyedari had kewangan mereka, yang seterusnya membawa kepada masalah seperti membuat pembayaran lewat, hilang pembayaran, atau gagal bayar sama sekali, yang boleh mengakibatkan denda yang lebih tinggi, lewat dalam membuat pembayaran, pengurangan kredit, atau, senario terburuk, menjadikan kereta ditarik. Masalah-masalah ini melainkan boleh mengancam nyawa, boleh dielakkan dengan membuat anggaran bulanan.

Melihat kewangan rumah anda secara realistik dapat membantu anda membuat keputusan sama ada anda perlu membeli kereta baru atau terpakai, memilih SUV bersaiz penuh atau sedan yang lebih murah, dan cara anda memilih warna kenderaan dan ciri-ciri yang lain. Mengetahui bajet bagi kereta yang anda mampu sebelum pergi membeli-belah dapat merancang untuk perbelanjaan bulan-bulan seterusnya agar kewangan anda sentiasa stabil.

2. Kenal pasti nilai belanjawan bulanan

Selesaikan tempoh pinjaman kereta dan jumlah faedah - gunakan Kalkulator pinjaman disusun untuk melakukan ini. Juga, semakin pendek jangka masa pinjaman, semakin rendah kadar faedah yang harus dibayar. Ini bermaksud bahawa untuk pinjaman jangka pendek, anda harus membayar lebih banyak untuk ansuran bulanan tetapi ini juga bermaksud bahawa anda berjaya menjimatkan lebih banyak wang dari faedah pinjaman. Sekiranya anda sudah mempunyai pinjaman kereta, membiayai semula menjadi yang lebih baik adalah kaedah terpantas untuk menurunkan pembayaran anda. Rata-rata kadar faedah anda dapat dikurangkan sebanyak 2.4 peratus. 

Cara lain untuk menjelaskan berapa banyak kos pinjaman anda adalah dengan melihat kadar faedah yang anda bayar, yang dinyatakan sebagai Kadar Peratus Tahunan atau APR. Mengapa kita tidak mempertimbangkan untuk membiayai semula pinjaman automatik kita? Penyelesaiannya betul-betul di hadapan anda. Majoriti masyarakat tidak menyedari bahawa kita boleh membiayai semula pinjaman automatik kita.

3. Tentukan jumlah pinjaman kereta dan kadar faedah.

EMI (Equated Monthly Installment) adalah salah satu bahagian daripada keluaran bulanan yang disamaratakan untuk membersihkan pinjaman yang belum dijelaskan dalam masa yang ditetapkan. Pembayaran EMI yang dipilih hendaklah dibuat secara berkala. Sekiranya anda terlepas bayaran EMI, atau menangguhkan pembayarannya, kadar faedah akan terkumpul sehingga tarikh pembayaran anda yang seterusnya, dan itu mungkin menjadi masalah belanjawan. Ini bukan sahaja meningkatkan jumlah hutang tetapi boleh menjejaskan kredibiliti anda dengan pemberi pinjaman.

Pembayaran yang lewat dibayar atau tidak dibayar bagi pinjaman kereta atau rumah, bil kad kredit, pinjaman pelajar, dan hutang lain akan memberi kesan negatif kepada skor kredit anda! Pembayaran yang tidak dilunaskan ini akan direkodkan dalam laporan kredit anda, yang seterusnya merendahkan skor kredit anda. Ingatlah bahawa ketika membuat permohonan pinjaman dan kredit, bank dan pemberi pinjaman mencari skor kredit yang tinggi - biasanya 650 atau lebih tinggi. Untuk situasi yang lebih buruk, jika anda terlepas dalam membuat pembayaran, anda akan dikenakan denda lewat. Semakin banyak pembayaran yang anda terlepas, semakin banyak wang yang anda hilang untuk membayar denda, dan semakin sukar untuk membuat pinjaman. 

broken image

4. Bayar wang pendahuluan dengan nilai yang tinggi.

Bayaran pendahuluan yang signifikan bagi kereta baru dapat membantu anda membina ekuiti bagi kenderaan dan mengelakkan pinjaman anda terbalik kerana susut nilai menurunkan nilai kenderaan anda. Bayaran pendahuluan yang lebih tinggi akan menghasilkan baki hutang yang lebih rendah. Oleh kerana pembayaran faedah dan bulanan ditentukan bergantung pada jumlah yang dipinjamkan, pinjaman yang lebih rendah bermaksud lebih rendah wang yang akan digunakan bagi membuat pembayaran faedah dan bayaran bulanan. Mengurangkan pembayaran bulanan dan kadar faedah dapat membantu anda menyimpan sebahagian pendapatan bulanan anda untuk tujuan lain.

Jika anda masih lagi mempunyai persoalan atau ingin menyemak skor kewangan anda, anda boleh hubungi kami melalui whatsapp hanya dengan klik butang di bawah. Anda juga boleh melihat promosi dan tawaran rebat kereta terbaru di laman web kami.