Return to site

Pinjaman Bercagar vs Pinjaman Tanpa Cagaran

· Personal Finance

Sekiranya anda sudah mula membeli pinjaman peribadi atau pinjaman kereta, anda mungkin akan menemui terma syarat pinjaman bercagar dan tidak bercagar. Jaminan, dalam skop pinjaman, merujuk kepada pemberian hak atas aset yang memiliki nilai kewangan. Oleh itu, akses bagi aset tersebut memberi jaminan kepada pemberi pinjaman bahawa wang boleh dibayar melalui penjualan aset tersebut.

Apakah konsep pinjaman bercagar?

Pinjaman bercagar sering diberikan untuk pembelian aset berharga seperti kenderaan, mesin, atau bangunan. Aset yang dibeli sering digunakan sebagai jaminan bagi sesebuah pinjaman. Sekiranya peminjam gagal melunaskan pinjaman dengan alasan apa pun, pemberi pinjaman perlu menjual aset yang dijamin untuk menuntut kembali wang dan menambahkan hasilnya ke jumlah yang terhutang. Sekiranya aset tersebut dijual kurang dari jumlah yang terhutang, pemiutang akan bertanggungjawab untuk membayar lebihan tersebut.

Apa perbezaannya dengan pinjaman tidak bercagar ?

Oleh kerana peminjam tidak mempunyai barang jaminan, pinjaman tidak bercagar lebih berisiko bagi pemberi pinjaman. Maka, pinjaman tidak bercagar mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi daripada pinjaman bercagar.

Siapa yang akan mendapat faedah daripada pinjaman tanpa jaminan?

Pinjaman tidak bercagar sering diberikan dalam jumlah yang kecil untuk individu secara sukarela misalnya untuk pembaikan rumah. Beberapa bank akan mempunyai pinjaman kereta tanpa jaminan dengan kadar faedah tetap atau berubah. Anggota keluarga akan berfungsi sebagai penjamin untuk pinjaman tanpa jaminan, yang bermaksud mereka bersetuju untuk membayar sekiranya peminjam gagal membayar balik pinjaman tersebut.

Pinjaman Kereta Bercagar

Jenis pinjaman kereta yang paling biasa adalah pinjaman bercagar. Kadar faedah pinjaman kereta terjamin biasanya tetap, yang bermaksud bahawa jumlah pembayaran balik anda akan tetap sama, dan kemungkinan anda akan membayar kadar faedah yang lebih rendah daripada pinjaman kereta tanpa jaminan.

broken image

Jadi, manakah yang lebih baik: Bercagar, atau tidak bercagar?

Ini adalah perkara utama yang harus dipertimbangkan. Sekiranya anda benar-benar memerlukan kenderaan dan tidak boleh bekerja tanpanya, pinjaman kereta tanpa jaminan akan membolehkan anda menyimpan kenderaan tersebut dengan risiko tindakan undang-undang daripada pemberi pinjaman anda.

Ini perkara yang kita ingin elakkan kerana ianya akan merosakkan penilaian kredit anda, menjadikan proses untuk mendapatkan pinjaman dan item kredit yang berpotensi lebih sukar. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk membuat pembayaran, berbincanglah dengan pemberi pinjaman anda mengenai kemungkinan perubahan kesukaran kewangan, yang mungkin mengakibatkan jangka masa pinjaman anda dilanjutkan atau pembayaran anda dibekukan untuk jangka waktu tertentu.

Pinjaman bercagar, sebaliknya, adalah pilihan yang lebih baik bagi pemberi pinjaman, dan jika anda seorang peminjam yang boleh dipercayai dengan skor kredit yang baik, mereka juga akan selamat untuk anda. Anda tidak perlu risau mengenai kehilangan kereta jika pembayaran dibuat tepat pada waktunya, dan anda masih dapat kadar faedah yang lebih rendah serta syarat yang lebih fleksibel.

broken image

Anda juga tidak perlu risau lagi jika anda masih mempunyai persoalan yang tiada jawapan. Anda boleh hubungi terus pihak kami dengan klik butang di bawah bagi mendapatkan sesi kaunseling percuma atau meyemak skor kewangan anda!